zondag 26 december 2010

Give me a B!

Waarschuwing: hieronder staat echt wel een lang artikel. Als trainer worden, Bloso en de VRB u niet interesseren is het bovendien niet erg boeiend. Als dit echter wel het geval is zeker lezen!!

Zoals sommigen al weten zijn Sandra en ik een queeste gestart naar het ultieme trainerschap. Dit om het niveau van de Fratelli-jeugd naar ongekende hoogtes te tillen, tot meerdere eer en glorie van de club. (En omdat het voor ons mannen leuker is om eerst te eindigen dan laatst.)

Maar de weg is lang en gevuld met hindernissen, op de eerste plaats de administratie van het VTS (Vlaamse TrainersSchool / Bloso) en de gecombineerde organisatie van de VRB en het VTS.


Allow me to explain:
Normaal ziet het traject er als volgt uit: Initiator - Trainer B - Trainer A.

Om de drempel te verlagen voor beginnende lesgevers richt de VRB sinds kort echter de cursus "Aspirant initiator" in. Deze cursus dient als aanloop naar de cursus initiator en is in het leven geroepen om tegemoet te komen aan "de toenemende vraag naar kwaliteitsvol opgeleide lesgevers en begeleiders in de clubs". (En terecht, zoals blijkt uit de 21 inschrijvingen vorig jaar)

De cursus aspirant-initiator is niet verplicht om initiator te kunnen volgen. Initiator via Bloso is inhoudelijk dik in orde en geeft u ook de mogelijkheid initiator ijsschaatsen te worden, dus daar heb ik niets op aan te merken.

Maar dan...

Sinds dit jaar wordt er ook een "Aanvullende module skeeleren" ingericht. Doel: "Deze module vormt een opstap naar de cursus Trainer B skeeleren." Hierin wordt de basis van het skeeleren op competitieniveau meegegeven (techniek, start, aflossing, etc.). Ondertussen hebben we deze gevolgd en zijn we dus "gediplomeerd aanvullend trainer" of zoiets(?).

Begin 2011 organiseert het VTS de cursus algemeen gedeelte trainer B (dus voor alle sporten). Maar hier is de "catch": Om deze cursus te mogen volgen moet ook "instructeur B" gevolgd zijn. MAAR: het VTS voorziet helemaal geen cursus "Instructeur B" voor de sporttak "rolschaatsen". We moeten ons dus inschrijven voor instructeur B in basketbal of zo om dit te kunnen volgen. (Dit maakt op zich ook niet zo veel uit, het zijn toch algemene vakken zoals anatomie, communicatie etc., maar het is wel weer een extra cursus)

Als dat allemaal achter de rug is, kunnen we ons inschrijven voor het "specifiek gedeelte trainer B". Conclusie: we zijn hier dus nog niet direct klaar...

Op dit moment ziet het traject er dus als volgt uit: Aspirant-initiator - Initiator - Aanvullende module skeeleren - Instructeur B - Algemeen gedeelte trainer B - Specifiek gedeelte trainer B - Trainer A.

(En wie weet wat er nog allemaal verborgen ligt onder "Trainer A". Maar dat is op dit moment (nog) niet aan de orde)




Een objectieve blog zijnde geef ik ook even de argumenten mee die bovenstaand traject moeten verantwoorden:
  • Instroom
    Skeeleren is nu eenmaal een kleine sport met een beperkt aantal beoefenaars, door een reeks aanloopmodules te introduceren die openstaan voor een breder publiek kan er interesse gewekt worden voor het vervolgtraject en wie weet is er dan op een goede dag voldoende volk om de cursus trainer A te vullen.

    Bovendien moet ik toegeven dat het aantal deelnemers al deze modules wel verantwoordt.

  • Spreiding van de leerstof
    Aangezien het merendeel van de deelnemers de cursussen buiten de werkuren volgt zorgt de opsplitsing in modules ervoor dat we geen twee weken vakantie moeten nemen of een jaar lang elk weekend kwijt zijn. (De aanvullende module trainer B is bijvoorbeeld vijf weekends.)

    Bovendien geven een aantal cursussen ook recht op vrijstellingen voor vakken van de volgende module, hetgeen het pakket toch enigszins verlicht.

Beide zijn goede argumenten, maar het aantal cursussen om uiteindelijk tot trainer B te komen en de administratieve rompslomp die ermee gepaard gaat is er toch een beetje over.

Daarbij komen dan ook nog eens telkens de inschrijvingskosten en de verplaatsingen, want elk van deze modules bestaat uit een reeks theorie- en praktijklessen. (De kosten worden weliswaar door de club gedragen en kunnen ook weer gerecupereerd worden via subsidies, dus eigenlijk wordt mijne cursus betaald met uw belastingen :) )

Tenslotte wel even vermelden dat de mensen die de cursusadministratie regelen (in de eerste plaats Anja Decoster) hun uiterste best doen om een overzicht te behouden in het geheel. Maar het is zowel voor hen als voor ons vaak niet eenvoudig om nog een bos terug te vinden in al deze bomen.

Links:
Vlaamse Trainersschool (Bloso)
Vlaamse Rollerbond



Dees is een prentje van nen trainer A

2 opmerkingen:

Fik zei

"vind ik leuk"

Jan Roel van Rhee zei

ja ja, het is een heel traject... van pre-initiator naar trainer A. Helaas momenteel geen tijd voor. Het zal voor mij later of nooit zijn :-) Hope you make it next year! ik wens je het allerbeste met de trainersaspiraties!